566 466 179 (Po-Pá 8:30 - 16:30)
 
Košík je prázdný

Metody grilování


Základním krokem pro správné grilování je pochopení rozdílu mezi přímou a nepřímou metodou grilování, ať už na plynovém grilu nebo grilu na dřevěné uhlí. Právě přímé a nepřímé grilování jsou dva nejzákladnější způsoby grilování, jejichž zvládnutí se stoprocentně projeví ve výsledku.

 

Metoda přímého grilování

Přímé grilování znamená, že se potraviny grilují přímo nad zdrojem tepla a po uplynutí poloviny doby přípravy je nutné pokrm obrátit.  Přímá metoda je vhodná pro pokrmy, které se grilují méně než 25 minut, tzn. steaky, kotlety, hamburgery, špízy, klobásy, zelenina a podobně. Při přímém grilování získá připravovaný pokrm typické vroubkování.


Zásady přímého grilování - kotlové grily na dřevěné uhlí
Rozpálené uhlí nebo brikety rovnoměrně rozmístěte na palivový rošt. Poté položte grilovací rošt na své místo. Doprostřed grilovacího roštu položte grilovaný pokrm. Zavřete poklop a otevřete větrací ventily- tím získáte vysokou teplotu, která je pro přímé grilování potřeba. Poklop pak otevírejte pouze v případě, že chcete pokrm otočit, nebo vyzkoušet, zda je už hotový.


Zásady přímého grilování - plynové grily
Pro použití metody přímého grilování u plynových grilů zapněte všechny hořáky na plný výkon a gril předehřejte. Položte pokrm na rošt a upravte si výkon hořáků na požadovanou teplotu. Zavřete poklop a otevírejte jej pouze v případě, že chcete pokrm otočit, nebo vyzkoušet, zda je už hotový

 

 

Metoda nepřímého grilování

Nepřímou metodu grilování můžeme přirovnat k pečení v horkovzdušné troubě, která však nedokáže vykouzlit chuť a vzhled grilovaného pokrmu tak dokonale, jako gril sám. Teplo vydané briketami nebo uhlím z grilu neuniká a díky poklopu se odráží a rovnoměrně griluje potraviny, tudíž není nutné pokrm během grilování obracet.
Metoda nepřímého grilování je vhodná pro pokrmy, které vyžadují více než 25 minut grilování. Nebo naopak pro potraviny, které jsou velmi jemné a přímé grilování by je mohlo vysušit nebo připálit- žebra, celá kuřata, větší kusy masa nebo třeba rybí filé.


Zásady nepřímého grilování - kotlové grily na dřevěné uhlí
Rozpálené uhlí nebo brikety vysypte do palivových košů nebo do částí vymezených palivovými přepážkami. Do středu palivového roštu položte hliníkovou misku, do které bude odkapávat tuk z grilovaného masa. Hliníková miska zabraňuje odkapávání šťáv do útrob grilu a zamezuje tak vzplanutí tuku. Pokud pokrm vyžaduje delší dobu grilování, můžete do hliníkové misky nalít trošku vody. Potom položte grilovaný pokrm doprostřed grilovacího roštu, zavřete poklop a otevírejte jej pouze v případě, že chcete pokrm otočit, nebo vyzkoušet, zda je už hotový.

 


Zásady nepřímého grilování - plynové grily
Používáte-li metodu nepřímého grilování u plynových grilů, zapněte všechny hořáky na plný výkon a gril předehřejte. Při samotném grilování potom vypněte středový hořák a nechte hořet jen zadní a přední hořák. Pokud má váš gril jen dva hořáky, nastavte oba hořáky na maximálně střední pečení nebo přední hořák nastavte na průměrnou teplotu a zadní nechejte vypnutý. Touto metodu můžete připravovat neporcovanou drůbež, rybí nebo kuřecí steaky, zeleninu či dezerty, které pro svou přípravu potřebují teplotu kolem 180 °C.

 

 

Další metody grilování


Grilovací metoda 50/50
Tato metoda kombinuje přímé a nepřímé grilování. Na jednu polovinu palivového roštu rozprostřete žhavé uhlí nebo brikety, na druhou pak položte hliníkovou misku. Nejdříve maso nebo grilovaná pokrm zprudka ogrilujte nad uhlím a poté ho přesuňte nad hliníkovou misku. Regulátor cirkulace vzduchu by měl být nad zónou nepřímého grilování, aby zajistil optimální přívod vzduchu.

 


Kruhová grilovací metoda - pizza kámen
Tato metoda se skvěle hodí speciálně pro grilování s využitím pizza kamenu. Z rožhavených briket nebo uhlí vytvořte na palivovém roštu po obvodu grilu kruh. Žár tak může spolehlivě cirkulovat celým kotlem grilu.
Před použitím této metody je opět potřeba gril předehřát na požadovanou teplotu a teprve potom se na grilovací rošt umístí pizza kámen. Ten je zhruba po 10 minutách připraven k použití.

 

 

Krátké video názorně představuje metody grilování

 

 

Kategorie

Weber partner

Doprava zdarma


Při nákupu nad 3000 Kč doprava ZDARMA